A fogságban tartott sünök 24-25 fokon érzik jól magukat.

Amikor beköszöntenek a hidegebb napok – rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák – szükségük van a sünjeinknek plusz fűtésre az élőhelyükön.

Afrikában egész évben ÁLLANDÓ MELEG van a számukra, és ezt az ÁLLANDÓSÁGOT nekünk is biztosítanunk kell. Ez a biztonságos sün tartás alapfeltétele. 

Nagyon jól bevált dolgot tudok javasolni : az infravörös melegítőlámpát.
Az izzó infravörös hősugarakat bocsát ki, tipikus melegítõ izzó. Speciális belsõ kiképzésének köszönhetõen a hõhullámok bármely irányban állíthatóak. Speciális izzószál kelti az infrahullámokat. A kissé vörös fény semmilyen hatással nincs az állatok viselkedésére, biológiai egyensúlyukra. 
Tökéletes 24 órás hõforrás.
Kérlek érdeklődjetek, hogy melyik izzót javasoljuk, mekkora teljesítményűt, mindig elérhetőek vagyunk akár facebook-on, akár az erizotenyeszet@gmail.com e-mail címen. 
Nagyon nem mindegy a lámpa márkája, nem mindegy a teljesítmánye és az sem  milyen színű fényt biztosít. 

Javaslom a faházak lecserélését meleg bújózsákokra vagy takarókra, ezzel is növelve kis kedvencünk biztonságát. 

 

 

Az afrikai fehérhasú törpesünök részére végzetes lehet a hibernálódás Minél kisebb a süni, annál nagyobb a veszélye, hogy sikertelen lesz az ébresztés. 
A hibernáció megelőzésére sajnos nem mindig van lehetőség, sokat számít, hogy az adott süni hajlamos rá vagy sem. Kedvencünk még a jó meleg szobában is képes érzékelni a telet és a kint lévő hideget. A háziasítás során nem veszett ki a génjeiből ez a képesség. Sajnos nagyon sok olyan esetről hallani, amikor a kis állat nem ébred fel többé a téli álomból.

FIGYELMEZTETŐ JELEK!
- sünink előtt marad az étel, nem eszik, bármilyen finomság is van a tányérjában
- a végtagok hidegek
- a hasuk alá nyúlva érezzük, hogy a testhőmérsékletük jelentősen lecsökkent
- légzésük lelassul
- kis szemeiket csak szűkre tudják kinyitni, nagyon álmos kinézetük van
- alig mozognak, ha megérintjük őket, még jobban összehúzódnak
- nem szúrnak és nem adnak ki puffogó hangot
- ha mégis lábra tudjuk állítani, járása bizonytalan, lábacskái remegnek
- fejüket nem emelik vagy csak alig

 

MI A TEENDŐ? 
Nagyon fontos a sünik rendszeres ellenőrzése. ( volt olyan sünink, aki pár óra alatt nagyon mélyen bealudt) Mindent el kell követnünk, hogy az éppen hibernációra készülő állatkánk ne tudjon mély álomba szenderülni. 
Figyelni kell ébresztésnél a fokozatosságra! Először vegyük kézbe, bugyoláljuk puha rongyokba, kicsit melegítsük. Ezután kényszerítsük, járásra, "piszkáljuk", bármilyen kegyetlennek is tűnünk, az életét mentjük meg ezzel. Ezt a műveletet minél sűrűbben - akár félóránként óránként el kell végezni, NEM EGYSZERI ALKALOMRÓL BESZÉLÜNK! 
Később - ha megbizonyosodtunk arról, hogy teljesen ébren van - kínáljuk étellel!

 

Asztali nézet