A süni fő elesége a jó minőségű macska illetve kutya száraztáp. / a legjobb a PRÉMIUM minőség /
Ez az eleség mindig legyen a tálkájukban, hogy ha 2 főétkezés között enni szeretnének, akkor kedvükre falatozhassanak. 
A tapasztalat azt mondatja velem, hogy a macskatáp sokkal jobban megfelel a süniknek, mint a kutyatáp. Pl. Royan Canin, Hill’s, Eucanuba, Happy Cat, Iams, Orijen…..stb. Ha mégis a kutyatáp mellett döntünk, akkor figyeljünk arra, hogy csak a kis testű kutyáknak valót vegyük, mert azt tudják elrágni a kedvenceink a szemcseméret miatt.Minden étel vásárlásánál figyelembe kell venni, hogy az étel ALACSONY ZSÍRTARTALMÚ és MAGAS FEHÉRJETARTALMÚ legyen!
Hetente 1-2 alkalommal tarthatunk kedvencünknek kizárólag száraztáp napot. 
Változatos étrendet lehet biztosítani a süniknek az élőeleség és a modern, napjainkban könnyen hozzáférhető élelmiszerek ötvözetével.Élőeleség (melyet a természetben fogyaszt): rovarok, lisztkukac, gyászbogár lárva, giliszta, csiga, napos egér, tücsök, szöcske, sáska stb.. Az élő eleség akár a kertben is megtalálható ( giliszta, tücsök, szöcske), otthon is könnyen tenyészthető (pl gyászbogár vagy lisztkukac), de állateledel üzletekben is könnyen beszerezhetőek és nem kerülnek sokba.
Saját vélemény : Ne adjunk a süninknek a kertből összeszedett rovart, bogarat, csigát....hallottam már csúnya betegségeket, amit a kertből illetve mezőről összeszedett eleségek okoztak.
Nagyon sok mindent meg lehet már venni tenyésztőtől illetve kisállat kereskedésekben.

 Léteznek már modern élelmiszerek, amikkel megkínálhatjuk a kedvencünket: ilyen pl. a bébiétel (pl. sütőtök püré), alacsony cukortartalmú gyümölcsök pl. alma, macskakonzerv, darált nyers, illetve főtt csirkenyak, főtt máj, főtt tojás, hal, zöldségek pl. sárgarépa, sütőtök.
A sünik a húst részesítik előnyben a zöldséggel, gyümölccsel szemben, ezért figyelni kell a keverésnél,
hogy sokkal több legyen a hús, mint az egyéb adalékanyag ( a hús csak fűszermentes lehet ! ).
Saját vélemény : Én soha nem adok az állataimnak nyers húst vagy nyers tojást. Gyakorló háziasszonyként tudom, hogy milyen veszélyeknek tehetjük ki magunkat a nyers dolgok miatt, miért lenne ez másképp az állatoknál?
Sokan nyers csirkenyakat darálnak le, a csontokban lévő magas kálcium tartalom miatt. Mivel nem egyszer tapasztaltam már, hogy mennyire kényes a csirkehús, ezért inkább megfőzöm, és a kálciumot Korvimin por formájában pótolom. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lehet adni a süniknek nyers húst, csak leírtam, hogy én miért nem teszem.

 

Ne adjunk tejet és semmilyen tejterméket a a kedvencünknek! A sünök laktózérzékenyek és emiatt elpusztulhatnak!

 

Ne adjunk édességet és nagy darabokban ételt sem!

Friss víz mindig legyen előttük! A vízbe a vitaminokat is bele lehet csempészni!
Amikor száraztápot esznek rengeteget isznak mellé!

Asztali nézet