Ebben a menüpontban megosztom Önökkel / Veletek az általam házilag készített ételek receptjét.

Sokszori próbálkozásra sikerült összeállítanom a heti étrendet, amit a sünjeink 95%-a élvezettel elfogyaszt.

Az adagok egy-két sünire vannak kiszámolva, ha több kis állatunk van értelemszerűen növeljük az adagot.

A tányéron fagyasztott Pangasius halfilé van! Nagyon fontos, hogy csak az édesvízi halakat eszi meg a sün, a sósat nem, erre kérem szépen figyelni vásárláskor.

Az 1 kg halat fagyasztott állapotban törzsenként 6 - 8 db-ra vágjuk. A még fagyasztott kockákat visszatesszük a hűtőbe, nekünk egy kocka kell. Felaprítjuk, 1 csepp olajon megpároljuk pár percig (tényleg elég pár perc) majd pedig egy tojást felverünk és rásütjük. Kihűlés után tálaljuk. 1 kg friss csirkenyakat (több is lehet, ha van hely a fagyasztóban) egy - másfél órát szoktam főzni. Amikor megfőtt ledaráljuk. 5 - 7 dkg-os adagokba porciózzuk. 1 adagot előhagyunk, a többit adagonként fagyasztjuk. Egy kis sütőtököt vagy almát párolunk hozzá, ügyelve, hogy a süni húsevő, a hús - zöldség arány 70:30, vagy ennél nagyobb. Természetesen a hús nyer. A párolt zöldséggel / gyümölccsel összenyomkodjuk és tálaljuk. Fasírt : Vegyenek / vegyetek friss darált húst, lehetőleg szárnyast. Az Aldiban és a Lidlben sokszor ki lehet fogni akcióban vákumfóliás csomagolásban a szuper friss húsokat! Mi gyakran veszünk friss csirkecombot és ledaráljuk. Szintén 5 – 7 dkg-os adagokban porciózzuk és fagyasztjuk. Egy adagot egy felvert tojással keverjük össze, majd egy kis hőálló tálkát kibélelve - hogy az alja ne száradjon ki - felül fóliázva - hogy a teteje se száradjon ki - 160 °C-on 20 percig kell sütni. Villával szétnyomkodjuk, imádják.
Esetleg párolt rizzsel lehet lazítani, ki kell próbálni szereti-e a süni. Nálunk bevált, a kis mértékű rizzsel keverés. Az arány ugyanúgy, mint a zöldségnél / gyümölcsnél....70:30, vagy ennél nagyobb. Mindig a hús van jelen nagyobb százalékban az ételben. 


 
Ha a családnak húslevest főzünk - ez nem túl fűszeres - kiszedünk belőle egy kis leveshús és répát, és megkínálhatjuk vele a kis állatot. Érdemes belefőzni egy kisebb májat is, sok olyan süni van, aki a főtt májat szívesen fogyasztja, sajnos az enyémek nem szeretik. 
Van olyan tenyésztő ismerősöm, akinél a kis állatok előszeretettel eszik a főtt tojást párolt almával vagy csak egyszerűen reszelt almával. Minden zöldséggel / gyümölccsel kevert ételnél kérem figyeljünk az arányra, nem győzöm hangsúlyozni, hogy a sün rovarevő / húsevő. 

 

Egyetlen étel főzéséhez sem használunk sem sót, sem cukrot, semmilyen fűszert. Ahogy a természet adja az alapanyagokat

Asztali nézet