A sünit csak akkor kell fürdetni ha nagyon koszos vagy büdös lesz.
Első körben 
a tüskéken lévő szennyeződéseket próbáljuk meg eltávolítani nedves törlőkendővel. Ez sokszor elég ahhoz, hogy az állatkánk újra tiszta legyen. 

Én csak meleg évszakokban fürdetek. Ha tehetem - és valami nagyon nem indokolja - késő ősztől kora tavaszig egyáltalán nem  teszem ki megfázás veszélynek a süniket. 
A tüskék tövét és a pocakon lévő szőrt mindig tökéletesen meg kell szárítani, mert a kedvencünk meghűlhet. 
Elég évente pár alkalommal fürdetni, ha túl gyakran végezzük ezt a műveletet, akkor kiszárad a bőrük, pikkelyessé válik. 
A kölyök sünt 4 hónapos korig egyáltalán ne fürdessük meg! 

Nekem az a tapasztalatom, hogy kevés süni élvezi önfeledten a pancsolást. 

Teszteljük a kedvencünket, semmiképpen ne gondolkodjunk helyette, hogy de szuper dolog a fürdés, és irány a 30 cm-es fürdő! 

Kezdjük alacsony - 2-3 cm-es - vízben a szoktatást, és csak fokozatosan emeljük a szintet. Mindezt csakis akkor, ha 100%-ig biztosak vagyunk abban, hogy a süni élvezi a fürdőt. Ha az utóbbi eset áll fent, akkor fürdethetünk több vízben. SOHA NE HAGYJUK FELÜGYELET NÉLKÜL A KIS ÁLLATOT, A BAJ A MÁSODPERC TÖREDÉKE ALATT MEGTÖRTÉNHET! 

Mivel nálam nem a legkedveltebb időtöltés a fürdés, olyan megoldást kerestem, ahol a sünjeim nagyobb biztonságban érzik magukat és teljesen megnyugszanak. A kezemből egy pillanatra nem engedem el őket, csapban, kis vízben fürdetek. Az egyik kezem folyamatosan a süni alatt, a másikkal tisztítok, eresztem a csapvizet, nyúlok a törülközőért. Tökéletesen bevált! 

Nekem nem meggyőző, amikor olyan videókat látok a neten, hogy a sünt a gazdája mélyvízbe helyezi, a kis állat kétségbeesetten kapkod az ember keze után, ő pedig jókat vigyorogva kommentálja, hogy mennyire szeret fürdeni az állatkája. 10-ből 9 videó erről szól, amitől elképedek....

A víz hőfoka meleg legyen, de ne forró!  

A túl meleg vízben károsodást szenvedhet az állatka, a túl hideg vízben kórosan lehűlhet! 
A süniket babasamponnal ajánlott fürdetni. Ezek közül is azt keressük, ami "nincs több könnycsepp formulával" rendelkezik.
Ilyen pl. a  JOHNSONS BABY

"No More Tears® - "Nincs több könnycsepp" formula
A Johnsons baby egyedülálló védjegye. Azok a termékeink, amelyeken ezt a jelet látja (fürdetők, samponok és ápoló törlőkendő) olyan gyengédek a szemhez, akár a tiszta víz. Ez különösen az újszülöttek esetében fontos, hiszen náluk még nem alakult ki teljesen a pislogási reflex és a könnytermelés, így a nem megfelelő termék irritációt okozhat."

Egy puha fogkefe segítségével távolítsuk el a szennyeződésekek!
A művelet elvégzése után öblítsük le tiszta vízzel az állatkát, és egy puha törülköző segítségével szárítsuk meg teljesen!  

Asztali nézet